Roermond

1698

Roermond

De Limburgse stad Roermond 1698 (op de stadskaart ook Ruraemunda genoemd) ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Roer en Maas en kreeg in 1232 stadsrechten. Vanwege de strategische ligging aan de Maas werd er na verwoesting van de bestaande nederzetting in het eerste kwart van de 13de eeuw ook een muur rond de nieuwe nederzetting aangelegd. Deze nederzetting had een planmatige aanleg in een rastervorm, die op de stadskaart te herkennen is. Rond 1340-1350 werd de stad aan de west- en zuidzijde uitgebreid en van een nieuwe stadsmuur voorzien. Deze muur had 24 torens en 8 poorten.

Roermond kreeg vanaf het eind van de zestiende eeuw nog een tweede verdedigingsgordel, die tot de tweede helft van de achttiende eeuw meermalen is aangepast en uitgebreid. Deze gordel bestaat uit meerdere bastions en ravelijnen met aarden wallen en een droge gracht. Deze situatie kun je goed zien door de stadskaart van Blaeu uit 1649 te vergelijken met de full colour stadskaart van De Witt uit 1698. De bastions aan de noordwestzijde zijn op de kaart van Blaeu nog niet aangelegd.

De met de hand digitaal ingekleurde stadskaart van Roermond 1698 brengt de historische stads opnieuw tot leven. Dankzij de heldere kleuren die nauwgezet zijn aangebracht kun je als het ware door de straten lopen. De grote hoeveelheid van onbebouwde kavels valt direct op. Roermond is een groene stad met veel tuinen, akkers, boomgaarden, die onderling door een haag, schutting of tuinmuur worden gescheiden.

Er staan ook veel kerken en kapellen in Roermond. Op de stadskaart zijn er 13 getekend.

 

Historische-Kaart-Roermond BASIS Roermond 1698 in opbouw
Poster (35 x 50)

150 gr poster papier

€29,50 per stuk