Arnhem

1649

Arnhem

Arnhem (Aernhem) van Ioannus Blaeu, 1649.

Het eerste dat op deze stadskaart opvalt is hoe open en groen de oude stad is geweest. We herkennen het stratenpatroon dat nog steeds intact is. De bebouwing langs veel straten is vaak niet aaneengesloten en achter de huizen is de onbebouwde ruimte gevuld met boomgaarden, akkers en vooral veel geometrisch aangelegde tuinen.

De stad heeft op de kaart nog wel een stadsmuur aan de zuidzijde, maar er is ook een vestingwal rond de stad getekend. Deze is tussen 1596 en 1606 naar een ontwerp van Simon Stevin aangelegd en verving de stadsmuur. 

Tussen 1619 en 1623 liet Maurits het ‘Nieuwe Werk’ langs de Rijnoever aanleggen met daarin drie bolwerken en een nieuwe haven zoals op de kaart staat. Deze haven is nooit verder ontwikkeld.

Op de stadskaart zijn de vestingwerken al voor niet-militaire doeleinden ingericht. Ze zijn beplant met bomen en vijvers. In 1648 was er vrede gesloten tussen De Republiek en Spanje. De 80-jarige Oorlog was voorbij.

De geschiedenis is op deze full colour stadskaart van Arnhem terug te lezen en maakt voor de hedendaagse beschouwer tegelijkertijd een verbinding met het heden waar het historische centrum van Arnhem ondanks de meerdere littekens nog steeds te herkennen is.

De Arnhemse Koerier over deze stadskaart.

Arnhem.Nieuws.nl over deze stadskaart.

Arnhemmerdagblad.nl over deze stadskaart.

Knipsel Arnhem 1649 Knipsel Arnhem DEFINITIEF 280124
Poster (35 x 50 & 50 x 70 cm)

150 gr poster papier

€ 29,50 / € 44,50 per stuk