verschijnt medio maart/april 2024

(deze pagina wordt regelmatig aangevuld!)

De stadskaart uit 1625 is ongekend gedetailleerd en laat de stad voor het eerst recht van boven zien. Alle voorafgaande stadskaarten deden dat vanuit een vogelperspectief. Van Berckenrode heeft op zijn kaart het vogelperspectief wel toegepast in de weergave van de bebouwing (in ‘opstand’) en in het zicht op de haven met de vele schepen.

Start 1 december 2023

 1 Januari 2024

Het kleuren is begonnen.

Alle kleuren worden over het algemeen niet-dekkend toegepast, zodat de aangegeven schaduwlijnen en structuuraanduidingen van de objecten zichtbaar blijven

Zoals gewoonlijk wordt eerst het water ingekleurd. Grootste oppervlakte aan water is het IJ onderaan de stadskaart, de Amstel die al slingerend door het midden van de stad loopt, de vestinggracht en de vele grachten. Het blauw gekleurde water geeft de plattegrond meer structuur en maakt het makkelijker om je te oriënteren bij het verdere  inkleuren zeker in een zo dicht op elkaar gebouwd gebied als de binnenstad van Amsterdam. 

Het omringende gebied wordt als tweede ingekleurd. Omdat de kaart bijna volledig door de stad is gevuld is er weinig landschap te zien. Door de 10 cartouches die rond de stad zijn geplaatst blijft er op deze stadskaart nog minder over van het omringende gebied. De focus is volledig gericht op de stad en haar haven.

Op de afbeelding hierboven is ook al een begin gemaakt met het inkleuren van de bebouwing. Op de afbeelding hieronder is een deel daarvan te zien op 100%.

15 januari 2024

Het inkleuren van de daken vergt wel enige discipline zeker in een stad met de omvang van Amsterdam. De volgorde van inkleuring van de daken verschilt per stad, maar meestal is het oudste, Middeleeuwse deel het beginpunt. Op de stadskaart van Amsterdam 1625 is  begonnen met de bebouwing van de stadsuitbreidingen uit 1587-1589 en 1592-1596 , zoals op de stadskaart van Pieter Bast Amsterdam 1599 is te zien.

Op de afbeelding hieronder is te zien hoe groot het stedelijk gebied in 1599 was. De afbeelding maakt ook duidelijk dat Amsterdam door de uitbreiding met de grachtengordel dubbel zo groot is geworden. Het rood gekleurde middengedeelte langs de IJ haven behoort toe tot de Middeleeuwse stad.

De inkleuring van dit deel was een test om het grootste verschil in grijswaarden (zie afbeelding verder hierboven) van de verschillende kaartdelen te doen verdwijnen. Zo te zien is dat geslaagd!

19 januari 2024

Amsterdam  was in 1625 al het economische centrum van Europa. Dat blijkt ook duidelijk op deze stadskaart. Tijdens het inkleuren worden details zichtbaar die bevestigen dat de stad bruist van economische activiteiten. Als voorbeeld zien we op de afbeelding hieronder het eiland dat tussen de Verversgracht (huidige Zwanenburgwal) en Groene Burgwal ligt. Op de straten staat ‘ververijen’ geschreven. We zijn in het centrum van de lakenproductie. Hier liggen lakenweverijen, waar de wol wordt gewassen, gekaard en gesponnen, om er vervolgens lakens van te kunnen weven, die na het vollen en verven op houten raamwerken (de zogenaamde lakenramen) wordt gespannen om te drogen en op te rekken. Deze houten raamwerken zijn ook duidelijk achter en op (!) de dicht op elkaar gebouwde huizen te zien.

 

Meer wetenswaardigheden over deze stadskaart? Lees ook berichten op Instagram