De bekendste 17de eeuwse stadskaart van Dordrecht werd door Blaeu voor het eerst gepubliceerd in zijn Toneel der Steden in 1649. Dezelfde stadskaart werd in 1698 opnieuw gebruikt in een uitgave van Frederik de Wit. De plattegrond is precies dezelfde als in de atlas van Blaeu maar er werden door De Wit wel enkele fraaie cartouches met allegorische figuren toegevoegd.
Van de stadskaart van Dordrecht bestaan verschillende historisch ingekleurde versies die op het Internet te vinden zijn. Wat de kaarten gemeen hebben is dat het kleurgebruik ingetogen is en de nauwkeurigheid van het inkleuren niet altijd op niveau is.
Door de hemelblauw gekleurde waterlopen en de groen gekleurde tuinen, wordt het duidelijk hoe waterrijk en enorm lommerrijk Dordrecht in de 17de eeuw is geweest. Dat blijkt onder andere aan de tuinen in en buiten de stad, die door de rijke Dordtenaren in de eerste decennia van de Gouden eeuw zijn aangelegd. De in Franse symmetrische stijl aangelegde tuinen buiten de stad hebben ook een buitenverblijf. Wat opvalt is dat alle tuinen door een muur, hek of een heg van elkaar gescheiden waren. Ook in deze periode hechtte men blijkbaar ook aan privacy en wenste men geen pottenkijkers.
Dordrecht.net over deze stadskaart
RTV Dordrecht over deze stadskaart