De stadskaart van Heusden, gebaseerd op metingen, biedt op het eerste gezicht een verrassend realistische kijk op de stad. Bij nadere bestudering valt echter op dat de graveur destijds het stratenplan rationeler heeft weergegeven dan het in werkelijkheid was: met strakke bouwblokken en haaks op elkaar staande straten, alsof de stad speciaal voor de kaart is ontworpen. En dat is ook zo. Deze stadskaarten waren voor de stadsbestuurders een middel om te laten zien hoe mooi, rijk, voornaam en ook nog militair voorbereid was.
De vestingwerken, die aan het begin van de 17e eeuw aan de zuidzijde van de stad zijn aangelegd, hebben ondermeer negen bastions, vijf ravelijnen en vijf hoornwerken. Tijdens de 80-jarige oorlog speelde Heusden een strategische rol, als een belangrijk Hollandse grensplaats tegenover het door Spanje gecontroleerde Brabant. Vandaag de dag geldt Heusden als een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland – en volgens velen zelfs de mooiste.
Dankzij de digitale inkleuring en hoge resolutie van de afbeelding worden de vele details van de stad beter belicht, waardoor het historische karakter van Heusden nóg meer tot zijn recht komt.