De stadskaart laat Medenblik zien op het hoogtepunt van haar bestaan. Het stadje had oorspronkelijk 1 haven die in de monding van een veenriviertje lag. We zien op de kaart dat er 3 grote havens zijn bijgekomen om de grootste schepen toegang te kunnen verlenen.
De Oude Haven wordt nog wel gebruikt, maar alleen door kleinere vissersboten. In de nieuwe havens bruist het echter van activiteiten. We zien grote handels- en oorlogsschepen (driemasters) aangemeerd langs de kade. Vlak bij de vestingwal zien we een scheepswerf, waar verscheidene boten in aanbouw zijn.
De verdedigingswerken aan de zuidkant van de stad zijn in 1632-1634 aangelegd met bastions, een wal en een gracht. De aarde uit de havens en de stadsgracht werd gebruikt om de stadswal en de kade op te hogen. Vanwege een tekort aan middelen omvat de wal slechts een deel van de stad. Het plan was dat deze in betere tijden zou worden verlengd. Op de stadskaart is het niet uitgevoerde deel van de wal en stadsgracht wel met stippellijnen getekend. In het “rampjaar” 1672 besloot men de wal haastig, in versimpelde vorm, af te maken.
Nieuws uit West-Friesland over deze stadskaart.
MB Actueel over deze stadskaart.
Noord-Hollands Dagblad over deze stadskaart.