Hoorn

1649

Hoorn

Op deze stadskaart zien we de zeestad Hoorn op haar hoogtepunt in de 17de eeuw, toen de van oorsprong kleine vissersstad was uitgegroeid tot een internationale zeehaven van de VOC. Samen met het nabijgelegen Enkhuizen (waarvan ook een digitaal ingekleurde versie bestaat) profiteerden deze vissershavens van de groeiende handel van onder meer specerijen die door de kooplieden in Amsterdam was aangezwengeld.

Hoorn had in de 17de eeuw ongeveer 14.000 inwoners waarvan de meesten ongetwijfeld hun werk hadden gevonden bij de vele economische activiteiten die de handel met zich meebracht.

Zo zien we op de kaart onderhoudswerkzaamheden aan de schepen die in de haven liggen. Rookwolken stijgen op uit de ketels vol met hete teer/pek waarmee de naden van de schepen werden gedicht.

Heel opvallend is de brede kade (Hout Wallen) die aan de zuidzijde langs de kust loopt. Tussen de vele stapels hout langs de waterkant wemelt het van mensen die over de kade wandelen. Dankzij de hoge resolutie van de kaart is het mogelijk om in te zoomen en dan wordt het duidelijk dat tussen de werklieden ook goed geklede kooplieden lopen. Het is een drukke bedoeling en geeft aan hoe belangrijk Hoorn in deze tijd was.

Het Noordhollands Dagblad over deze stadskaart.

Knipsel Enkhuizen origineel Knipsel Enkhuizen Blaeu in opbouw DEFINITIEF
Poster (35 x 50 & 50 x 70 cm)

150 gr poster papier

€ 29,50 / € 44,50 per stuk